duminică, 22 martie 2015

Pe urmele contabilitatii : Partea 1 !


Am studiat contabilitatea din primi ani de liceu , mai precis acum 36 de ani !
In decursul acestui timp , sincer recununosc si nu as putea afirma ca detin controlul absolut despre aceasta stiinta deoarece pe zi ce trece evolueaza . Daca exista cineva anume care sustine ca stie absolut tot despre aceasta stiinta , eu cred ca se inseala amarnic .

Legea contabilitatii 82/1991 si republicata in iunie 2007 art 2 aliniatul 1 , defineste contabilitatea ca fiind "este știința și arta stăpânirii afacerilor, în care scop se ocupă cu "măsurarea, evaluarea, cunoașterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obținute din activitatea persoanelor fizice și juridice", în care scop "trebuie să asigure înregistrarea cronologică și sistematică, prelucrarea, publicarea și păstrarea informațiilor cu privire la poziția financiară, performanța financiară și fluxurile de trezorerie, atât pentru cerințele interne ale acestora, cât și în relațiile cu investitorii prezenți și potențiali, creditorii financiari și comerciali, clienții, instituțiile publice și alți utilizatori" .
Profesorul meu Gheorghe P Moraru definea ca fiind " stiinta care elaboreaza si aplica proceedele de evidenta ,calcul,analiza si control a existentei si starii precum si a miscarii si transformarii patrimoniului "
Acum ca stiim ce este contabilitatea , se naste intrebarea : Cine este contabilul ? 
O simpla definitie " persoana calificata care tine evidenta contabila  " 
Multe persoane il  considera pe contabil - o persoana cu coatele suflecate avand tot timpul in mana  un creion , o socotitoare si o foie de hartie pe care noteaza , calculeaza si inregistreaza pe baza documentelor miscarile de capital si rezultatele obtinute . 
Eu consider ca este mult mai mult decat atat . In opinia mea contabilul trebuie sa fie un bun specialist in domeniul lui , trebuie sa fie un artist al cifrelor , un bun cunoscator a legislatiei din domeniu , un bun manager ,un ganditor analitic ,  o persoana creativa astfel incat sa stie in orice situatie sa gaseasca artificii si solutii astfel incat sa poata recomanda antreprenorului , afaceristului cum sa si investeasca capitalul, sa scoata cat mai mult profit si sa plateasca cat mai mic impozit la stat respectand legislatia in vigoare . Esecul sau succesul unei companii depinde de foarte multe ori de " Contabil "
Va urma !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu